Bezmaksas piegāde pirkumiem virs €50

Izprotot pamatus: ko patiesībā nozīmē apzīmējums “roku darbs”?

Atkārtojot vārdus bieži, tie reizēm zaudē savu nozīmi. Viens no šiem vārdiem jeb pareizāk būtu teikt apzīmējumiem ir "roku darbs". Mūsu patērētāju sabiedrībā tas izskanējis tik daudz un bieži vien ar nepareizu pielietojumu, ka tā nozīmē ir pagaisusi. To, kas kādreiz apzīmēja meistarību, rūpīgu darbu un prasmes, tagad mēs attiecinām uz dažādām lietām, kuras nemaz neatbilst šī vārda definīcijai. Šajā rubrikā paskatīsimies uz apzīmējumu "roku darbs" no dažādām šķautnēm. Pastāstīšu kā mēs the MUNIO to izprotam un ko šie vārdi patiesībā nozīmē, kad tos piedēvējam saviem produktiem.

Izprotot pamatus: ko patiesībā nozīmē apzīmējums “roku darbs”?

Man patīk, kā Oksfordas vārdnīcā definēts apzīmējums “roku darbs”.
Roku darbs – izgatavots ar rokām, nevis ar mašīnu, un tāpēc parasti tas ir augstākās kvalitātes. Diezgan standartizēta definīcija, bet, aizdomājoties par tās nozīmi, arī man paplašinās šo vārdu definīcja. Šajā ierakstā gribu tevi aizvest līdzi manas domas lidojumam, un parādīt, ko īstenībā nozīmē marķējums “roku darbs” un kāpēc mēs to lepni izceļam katram mūsu produktam.

Roku darbs tik tiešām ir darbs

Vai tu esi kādreiz atkārtojis vārdu tik daudz reizes, ka tas pazaudē jebkādu nozīmi un sāk izklausīties pēc savārstījuma? Vai līdzīgi nav ar dažiem atslēgas vārdiem mūsu patērētāju leksikā? Viens no šādiem vārdiem ir “roku darbs”. Tas tiek lietots nepārtraukti, bieži vien kļūdaini, ka arī tas zaudējis savu nozīmi un vērtību. Mēs vairs nedomājam, ko nozīmē kaut ko izgatavot ar rokām un kādas prasmes vajadzīgas, lai to paveiktu. Iesākumā vienmēr ir ideja, kuru papildina nemitīga mēģinājumu un kļūdu riņķa deja. Lielisks piemērs šim procesam ir mūsu pašu pirmā Naturella kolekcijas svece.

Meklējot iedvesmu savām svecēm, bijām redzējuši dažādus krāsu un smaržu eksploziju variantus. Dažkārt svecēm bija mazi dekoriņi, greznumiņi. Mūsu vīzija atšķīrās - mēs gribējām svecē iestrādāt dabu, tās zaļumu un ziedus. Nevis kā dekorus uz sveces, bet gan ietvert tos vaskā. Pēc idejas nāca mēģinājumu un kļūdu riņķa deja. Visādi izmēģinājām un nesanāca vēlamais rezultāts. Process bija laikietilpīgs un piņķerīgs. Tajā brīdī nodomāju, ka ir iemesls, kāpēc tādas sveces, kā esmu iedomājusies nepastāv.

Pēc daudziem jo daudziem piegājieniem, beidzot nonācām pie produkta, kas līdzinājās mūsu vīzijai. Iedomājies to prieku, kad testējot svece skaisti dega, izveidojot tuneli, kas izgaismo vaskā iestrādātos ziedus! Vēl joprojām šī ir metode, ar kādu radām mūsu sveces.

Process no idejas līdz taustāmam un baudāmam rezultātam tikai paveikts ar rokām, pašu spēkiem. Manām rokām, ģimenes rokām, profesionāļu rokām un brīvprātīgo rokām. Rokas, kas tika apdedzinātas, sagrieztas, satraumētas radīja to, ar ko šodien mēs tik ļoti lepojamies un pārdodam tev un citiem.

Ko nozīmē roku darbs?

Gribu tev pastāstīt kāda ir mūsu roku darba definīcija. Iespējams, tieši tā vislabāk varēšu nodot to sajūtu, kuru mēs ieliekam katrā produktā. Izstiepsim šīs frāzes definīciju, kuru minēju sākumā un paplašināsim tās skaidrojumu.

Pats sākums – sarūpējam materiālus

Nav nekāds noslēpums, ka mūsu Naturella kolekcijas produktiem un arī ķermeņa eļļām tiek pievienoti dažādi labumi no dabas. Tomēr, nešķiet, ka esam iepazīstinājuši kā mēs pie tiem tiekam, tāpēc neliels ieskats aizkadros. Vairākas reizes gadā mēs dodamies tādās kā vācēju ekspedīcijās. Esam apbruņojušies ar lieliem groziem, kuros no saviem mežiem ievācam sūnas, brūkleņu mētras, viršus un arī kadiķa zarus. Varētu šķist kā netīrs darbiņš, taču patiesība tas ir visnotaļ meditatīvs process, kurā mēs saplūstam ar dabu. Apmaiņā pret dabas veltēm, mēs cenšamies atdarīt ar ilgtspējīgu pieeju savā darbībā, lai pasargātu resursu, kas mums ir tik svarīgs.
Līdzīga pieeja ir arī kliņģerīšu, pļavas ziedu un limoniju novākšanai. Kad materiāli sarūpēti, atliek tos notīrīt un nosusināt. Arī šo mēs darām ar rokām. Sanāk tāda kā enerģijas apmaiņa starp mums, augiem un beigu beigās arī tevi!

Aromāta izgatavošana

Atzīšos, mūsu pamatkolekcijām (Naturella, Vitale un ķermeņa kosmētika), aromāta recepte ir izstrādāta jau sen. Zinām precīzi, cik pilienu lavandīna vai apelsīna eļļas nepieciešams pievienot. Tāpat arī ar ziedūdeņu hidrolātiem. Formulas ir zināmas. Taču pašos pirmsākumos, arī šis bija laikietilpīgs process ar vairākiem izmēģinājumiem un kļūdām. Ķīmiķa cienīgs darbiņš, ar izteiktu precizitāti, bet ļoti smaržīgu bonusu – patīkamo aromātu, kas atdzīvināja mūsu telpas. Kāds turēja pipeti, cits maisīja aromātu, vēl kāds ošņāja katru paraudziņu. Radošs un skaists process, kurā vienmēr klātesošs ir bijis cilvēks.

Iekšā lielajā katlā

Nekāds lielais pārsteigums jau nav, bet arī katru sveci kāds izlej ar savām rokām, nosver pareizo vaska daudzumu lielajam kausēšanas katlam, tad apsēžas un to ik pa brīdim maisa. Nav jau tā, ka šos darbiņus mūsu vietā nevar paveikt kāda feina iekārta. Katru etapu mūsu ķēdītē var aizvietot ar automatizētām iekārtām. Tomēr gribās ticēt, ka enerģija un mīlestība, kuru caur savām rokām nododam katram produktam, sajūti arī tu, kad atsaiņo iegādāto lietu un turi to savās rokās. Turklāt, darot pašiem, mēs varam algot prasmīgus darbiniekus, izvairīties no lieka enerģijas patēriņa, kāds nāk klāt masveidā ražojot produktus un pilnībā pielāgot mūsu radošo procesu, kad nepieciešams.

Liešana, dekorēšana, nopulēšana, iesaiņošana

Kad izkausētais vasks ir gatavs liešanai, mēs to iesmeļam mērkrūzēs un sākam sveču liešanu. Pēc tam rūpīgi novietojam katru ziedu vai zaļumiņu ap sveci. Šim procesam izmantojam pinceti vai irbulīti, jo ir īpaši svarīgi katru dekorāciju novietot precīzi, lai kopskatā izveidojas ziedu tunelis.
Kad esam apmierināti ar dekorāciju novietojumu, sveces dodas sacietēt. Tālāk seko nopulēšana. Turot sveci rokās, apstrādājam tās maliņas, lai nogludinātu robainās vīlītes. Tas svecēm piešķir maigāku, apstrādātu izskatu. Tiklīdz šis posms noslēdzies, sveces tiek ietītas auduma drāniņā un ievietotas kastē.

Šī posma aprakstīšanai man bija vajadzīgas vien dažas minūtes, bet cik gan ilgāk katra no darbībām tiek veikta dzīvē. Ja tā labi padomā, the MUNIO cilvēku rokas ir bijušas iesaistītas katrā no procesa posmiem.

Noskaties šo video, kurā redzams mūsu process no sākuma līdz galam



Izvēle radīt produktus ar rokām ir pilnībā apzināta. Tādējādi mēs varam atbalstīt un stiprināt vietējo prasīgo amatnieku darbaspēku un palikt uzticīgi savām senču tradīcijām. Atbalstot zīmolu, kurā produkti tiek gatavoti ar rokām, tu atbalsti īstus cilvēkus, kuri dara īstu darbu. Varbūt tagad, frāze “roku darbs” ir atguvusi savu patieso nozīmi un īsto pievienoto vērtību. Zini, ka katrs the MUNIO produkts, ko iegādājies, ir vairāku cilvēku roku darbs šī apzīmējuma visīstākajā nozīmē.

MUNIO izmanto 100% organisko sojas vasku. Mēs aromatizējam savus produktus ar eko sertificētiem aromātiem - tie visi ir dabiski un 0% kaitīgi. Visi mūsu produkti apskatāmi mūsu interneta veikalā.